Ilmalämpöpumpun syväpesu paljastaa usein likaisen totuuden

Ilmalämpöpumppu lämmittää, viilentää ja puhdistaa tehokkaasti sisäilmaa. Karkeasuodattimet nappaavat isommat hiukkaset ja pienempien, kuten itiöiden ja virusten matka päättyy hienosuodattimiin.

Säännöllisesti huollettu ilmalämpöpumppu toimii kuin unelma, mutta kuten unelmien myös ilmalämpöpumpun eteen pitää tehdä töitä. Kotikonstein onnistuu perushuolto, eli ulkoyksikön pitäminen puhtaana lumesta, lehdistä tms., sulatusveden jäiden poistaminen talvisin koneen alta sekä sisäyksikön karkeasuodattimien imurointi vähintään kahdesti kuukaudessa, hienosuodattimien pesu n. 4 kertaa vuodessa ja suodattimien vaihto 1-2 vuoden välein. Mutta myös kellosepän tarkkuudella itse hoidettu ilmalämpöpumppu tulee puhdistuttaa ammattilaisilla 3-5 vuoden välein. Syväpesu kannattaa teettää vähintään kerran kolmessa vuodessa, jos kotona on lemmikkejä tai viihdytään paljon takkatulen loimussa. 

Mistä tietää milloin on aika tilata ilmalämpöpumpun syväpesu?

Helpoimmin havaittava merkki on laitteesta ilman mukana tuleva tunkkainen haju. Ilmalämpöpumpun kennoston suurin likaaja on rasva, joka puolestaan imee itseensä kaiken muun mahdollisen lian, kuten esimerkiksi kuolleen ihosolukon, joka on erinomainen kasvupaikka homeelle ja bakteereille. 

Mitä hyötyä ilmalämpöpumpun syväpesusta on?

Hyvällä sisäilmalla on suuri merkitys asukkaiden hyvinvoinnille. Jos tuntuu, että päätä särkee usein tai sisätiloissa yskittää ja olo on muuten vetämätön, kannattaa kiinnittää huomiota myös ilmalämpöpumpun puhtauteen. 
Vaikka laite toimisi näennäisesti muuten hyvin, kertynyt lika voi alentaa energiatehokkuutta jopa kolmanneksen, mikä kuluttaa enemmän energiaa ja näkyy pitkässä juoksussa lompakossa. Ilmalämpöpumpun syväpesu palauttaa jäähdytys- ja lämmitystehot jopa uutta vastaaviksi ja laitteen käyttöikä pitenee. 

Kävimme puhdistamassa Mestis-joukkue Heinolan Peliitoissa vaikuttavan ja Lahden Mega-Autossa hyötyajoneuvomyyjänä työskentelevän Jussi Mattilan luona kaksi ilmalämpöpumppua. Tässä Jussin terveiset:

”LVI Plansell kävi pesemässä meillä ilmalämpöpumput, joista irtosi uskomaton määrä likaa. Nyt käyntiääni on hiljaisempi ja laitteet puhaltavat aivan eri tavalla, eron huomaa selkeästi. Työn jälki oli hyvää ja erityisesti arvostan sitä, että paikat oli siistitty pesun jäljiltä. LVI Plansellin tekemässä ilmalämpöpumpun syväpesussa hinta-laatusuhde on kohdallaan. Suosittelen!” 

Jussi Mattilapng